top of page
  • Yazarın fotoğrafıfztesraacar

Fizyoterapist Nedir? Ne İş Yapar? Fizyoterapi Nedir?

Fizyoterapi nedir?

Fizyoterapi, fiziksel bir hastalık, sakatlanma, travma veya yaşlanma sonucu oluşan ağrı veya hareket kısıtlılığı gibi fiziksel sorunların tedavisi için kullanılan bir tıbbi uygulamadır. Fizyoterapistler, hastaların vücut hareketlerini analiz ederek, ağrılarının nedenini belirler ve hastaların fiziksel kapasitelerini iyileştirmek için gerekli egzersiz, masaj, uygulama ve terapileri uygularlar. Fizyoterapi, hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek, fiziksel ve mental fonksiyonlarını koruyup geliştirmek amacıyla kullanılır.


Fizyoterapist nedir?

Fizyoterapist, vücut fonksiyonlarını ve hareket kabiliyetini geliştirmek, iyileştirmek ve koruyabilmek amacıyla insanların fiziksel problemlerini tedavi eder. Fizyoterapistler, hastalık, yaralanma veya hastalık sonrası sakat kalmaya bağlı olarak ortaya çıkan fiziksel rahatsızlıkları tedavi etmek için manuel terapi, egzersiz, masaj ve diğer fizik tedavi tekniklerini kullanırlar.


Fizyoterapist Ne iş Yapar ?

Fizyoterapist, hastalarının fiziksel problemlerini belirlemek, tanımlamak ve tedavi etmek için bir dizi teknik ve yöntemi kullanır. Aşağıdaki görevler fizyoterapistin yapabilecekleri arasındadır:

  1. Fiziksel muayene: Hastalarının fiziksel durumunu belirlemek için fiziksel muayene yapar.

  2. Tanı ve tedavi planı: Hastalarının rahatsızlıklarını tanımlar ve hastalarına uygun tedavi planı oluşturur.

  3. Manuel terapi: Hastaların fiziksel problemlerini tedavi etmek için manuel terapi tekniklerini kullanır.

  4. Egzersiz programı: Hastalarına uygun egzersiz programı hazırlar ve hastalarının egzersizlerini yapmasını yönlendirir.

  5. İlaçsız tedavi: İlaçsız tedavi yöntemleri kullanarak hastalarının fiziksel problemlerini tedavi eder.

  6. Takip ve değerlendirme: Hastalarının tedavi sürecini takip eder ve tedavi sonrası durumlarını değerlendirir.

Fizyoterapist Olma Şartları Nelerdir?

Fizyoterapist olmak isteyen kişilerin en öncelikli şartı, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümlerinden bir üniversitede eğitim almış ve mezun olmaktır. Ayrıca, bu meslekte başarılı olabilmek için insanları anlama ve onlara yardım etme yeteneğine sahip, el becerileri gelişmiş, sabırlı, sorumluluklu ve dikkatli olması gerekmektedir.


Fizyoterapistte Olması Gereken Özellikler

  1. Hastalarının fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarını anlamalı ve onlara yardımcı olabilmelidir.

  2. Uygulayacağı terapiler için el becerileri gereklidir.

  3. Fizyoterapist, hastalarının durumunu ve terapilerin etkilerini sürekli olarak takip etmeli ve gerektiğinde tedaviyi değiştirmelidir.

  4. Uygulayacağı terapiler ve egzersizler sırasında fiziksel ve zihinsel yorgunluk yaşamalıdır.

  5. En iyi tedaviyi vermek için en son bilgileri ve teknikleri öğrenmeli ve sürekli olarak eğitimlere katılmalıdır.

  6. Hastalarının rahat hissetmelerini sağlamak için yardımsever ve hoşgörülü olmalıdır.

  7. Fizyoterapist, hastalarının güvenliğini ve sağlığını her zaman öncelikli tutmalı ve mesleki etik kurallarına uymalıdır.

Fizyoterapi çeşitleri nelerdir?

  1. Manuel terapi: Elle yapılan terapilerin tümünü kapsar ve bağ doku, eklem ve kas hastalıklarının tedavisi için kullanılır.

  2. Medikal (Tıbbi) Masaj: Ağrı ve sertleşme gidermek için kasları ve dokuları masaj yoluyla rahatlatan bir terapidir.

  3. Kinezyoteyp/Kinezyotape: Kas ve eklem fonksiyonlarını iyileştirmek için kullanılan elastik bandajlar, tutucular veya bantlar gibi malzemeleri kullanır.

  4. Reformer Pilates: Pilates egzersizlerini iyileştirme ve desteklemek için kullanılan bir aletle yapılan bir terapidir.

  5. Miyofasyal Gevşetme: Miyofasyal Gevşetme teknikleri gerilmiş, ağrılı ve hassas dokuya belirli tekniklerle uygulanarak dokuyu rahatlatan manuel terapi yöntemidir.

  6. Postür analizi: İnsanların vücut pozisyonlarını ve hareketlerini inceleyen ve bozuk postürlerin tedavisi için öneriler sunan bir terapidir.

  7. Elektroterapi: Elektromanyetik dalgalar kullanarak ağrı ve sertleşme gidermek için kullanılan bir terapidir.

  8. Kupa Terapi: Kan dolaşımını arttıran, kas spazmını ortadan kaldıran, ödemi atmaya yardımcı tedavi yöntemidir.r.

  9. Pelvik Taban Rehabilitasyonu: Bu bölgedeki kas işlevlerini en etkin düzeyde çalıştırmayı amaçlayan tedaviler bütünüdür. (İdrar kaçırma, Vajinismus, Cinsel Disfonksiyon)

  10. Kadın-Erkek Sağlığı: Kadınlarda ve Erkeklerde görülebilecek çeşitli sağlık problemlerine özel olarak planlanan ve uygulanan tedaviler

  11. Kişiye Özel Egzersizler: Kişinin anatomisi ve fizyolojisi dikkate alınarak oluşturulmuş kademeli egzersizlerdir.

Bu terapilerin hangisi gerekli olduğu hastalık durumuna, hastanın ihtiyaçlarına ve fizyoterapistin yapmış olduğu değerlendirmeye göre değişebilir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page